Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Miért ne dohányozzon az a férfi aki gyereket szeretne?

Írta: Dr. Takács Tamás

miért ne dohányozzon az a férfi aki gyermeket szeretne

Dohányzás és a férfi nemzőképesség

A dohányzás általános egészségügyi hatásai (érelmeszesedés, szív-és érrendszeri betegségek, gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély, daganatos megbetegedések – tüdő, szájüreg  húgyhólyag, hasnyálmirigy, tüdőbetegségek, stb.) mellett a férfiak szexuális teljesítőképességét és megtermékenyítő képességét is jelentősen rontja.

DOHÁNYZÁS ÉS A MEREVEDÉSI ZAVAR

A dohányzás okozta érfalkárosodások következtében a hímvessző barlangos testjeinek fala elveszíti rugalmasságát, a vérellátást biztosító artériák keresztmetszete beszűkül, a vénás rendszer is elégtelenné válik, azért a hímvessző keringése alkalmatlanná válik a kellő merevedés elérésére. A dohányzás okozta egyéb károsodások (szív-és érrendszeri
betegségek, tüdőbetegségek, daganatok) kialakulása tovább rontja a szexuális teljesítőképességet. Dohányzó férfiak esetében a merevedési zavar előfordulása négyszer gyakoribb, mint nemdohányzó társaiknál. Azon férfiak esetében, akik középkorúként, vagy idősebb korban szeretnének apává válni, a merevedési zavar kialakulása is lehet oka a gyermekáldás elmaradásának.

DOHÁNYZÁS ÉS FÉRFI MEGTERMÉKENYÍTŐ KÉPESSÉG

A dohányfüstben több száz, egészségre káros anyag található (nikotin, kátrány, policiklikus szénhidrogének, radioaktív anyagok, arzén, szén-monoxid, kadmium, stb.), melyek a keringésbe jutva közvetlenül fejthetik ki károsító hatásukat a herékben, ill. a spermiumokon. Egy 2016-ban megjelent európai felmérés során több mint 5000 férfi adatait elemezve a dohányzók között jelentős nemzőképesség romlást igazoltak. Az érintett férfiak esetében 23%v-al alacsonyabb spermium koncentrációt, 13% -al alacsonyabb motilitást (a spermiumok szabályos mozgási képessége) és 2% -al alacsonyabb  normál morfológiát (a spermiumok szabályos külalakja) igazoltak. Egy 2017-ben közzétett felmérés egyértelmű emelkedést mutatott dohányzó férfiak DNS fragmentációjában (a spermiumokban található DNS töredezettsége), ami közvetlen oka lehet a fogantatás elmaradásának, ill. fejlődési rendellenességek kialakulásának.
A nemzőképesség-romlás mértéke arányos volt a dohányzás mértékével.

dohányzás és megszülető gyerek

Friss kutatási adatok szerint dohányzó apák gyermekeinél gyakrabban fordul elő fejlődési
rendellenesség, és fokozott kockázat daganatos betegségek kialakulása.

DOHÁNYZÁS ÉS MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS

Egy 2015-ben megjelent kutatás eredményei alapján azon párok esetében ahol csak a férfI dohányzott a mesterséges megtermékenyítési eljárások (IVF ill. ICSI) sikeraránya 16%-al csökkent, ami figyelembe véve, hogy ezen eljárások sikerességi aránya általában 50% alatti, ez ez kifejezetten jelentős csökkenésnek tartható.

A fentiekből látható, hogy a tartós és súlyos dohányzás mind a férfiak szexuális teljesítőképességére mind a megtermékenyítő képességére jelentős negatív hatással jár. A gyermekáldás elmaradása a további motivációt jelenthet a leszokáshoz, amiben sikertelenség esetén ajánlott szakszerű segítséget kérni.

 

6. A PCOS SZINDRÓMÁSOK 85%-A INZULINREZISZTENS

Az inzulinrezisztencia a PCO szindrómára jellemző kóros anyagcsere állapot. Egy tanulmány szerint a PCO szindrómások 85 %-a inzulinrezisztens. Minél nagyobb a túlsúly, annál gyakoribb az inzulinrezisztencia, mely tovább fokozza a tüneteket.

Az inzulin egy hormon, amely a vércukorszintet szabályozza.  Ha a véráramba cukor kerül, az inzulin elválasztása fokozódik, amely azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy serkenti a sejtek cukorfelvételét. Ha a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, azaz inzulinrezisztensek, akkor a megfelelő hatás eléréséhez sokkal több inzulin kell, mint amennyire normál esetben szükségünk lenne.

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát anyagcsere-zavarnak az első lépése. Ha  az életmód nem rendszeres, nincs heti rendszerességgel legalább 3 alkalommal sport, vagy fizikai aktivitás , és a táplálkozás nem megfelelő,  később magas vércukorszint alakul ki a magas inzulinszintek mellett, amely csökkent cukor intoleranciához, és végül cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan betegség. A magas inzulinszint fokozza az androgén termelést is, az androgének meg tovább fokozzák az inzulinrezisztenciát. Ez egy ördögi kör.

Rendszeres testmozgással és folyamatos, megfelelő diétával javítani lehet az inzulinrezisztencián. HA ezt nem tesszük meg, a túlsúly és az inzulinrezisztencia  cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan állapot.

7. FÉRFIAS JELLEGŰ HORMONOK TÚLTERMELÉSE

Az androgének úgynevezett férfias jellegű hormonok, melyeket elsősorban a mellékvese és a petefészkek termel. Ezek a hormonok felelősek a férfias testszőrzet kialakulásáért, a bőr zsírosodásáért, a hajhullásért vagy akár a szexuális vágyért.  PCO szindrómában ezeknek a férfias jellegű hormonoknak a túltermelése figyelhető meg.  Ezek a hormonok felelősek az alábbi tünetek kialakulásáért, de fontos tudni, hogy nem mindenkinél alakulnak ki feltétlenül mindegyik tünet:

  • sötét vastag testszőrzet a felső ajkakon, az állon, a mellbimbó körül, a bikinivonal felett, a comb belső oldalán vagy a karokon
  • pattanásos, zsíros bőr
  • férfias típusú hajhullás, kopaszodás

Az elhízás tovább fokozza az androgén horomonok termelését, és tovább rontja a tüneteket. Ez egy ördögi kör.

Bejegyzés megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

További blogbejegyzéseink

termékenység és az életkor
Blog

Termékenység és az életkor

A nők életkora sajnos rendkívül fontos a gyermekvállalás szempontjából. A petesejtek száma ugyanis genetikailag meghatározott, és az életkorral csökken. Az életkor előrehaladtával pedig, ezzel

Tovább olvasom »
a pco szindróma és a psziché
Blog

A PCO szindróma és a psziché

PCO szindrómában gyakrabban fordul elő önértékelési zavar, szorongás, depresszió, testképzavar, aszexuális élettel való elégedetlenség, evészavarok vagy a rendszertelen táplálkozás. A pszichés tünetek kialakulásáért részben

Tovább olvasom »

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal