Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Mit tegyünk, ha alacsony az AMH?

várandósgondozás

A vizsgálatot ismételjük meg! Ha alacsony az AMH (kevesebb, mint 1,1 ng/ml), akkor az jelenthet egy alacsony ovariális rezervet, tehát hogy kevés a petefészekben a tüsző, igy utalhat petefészek-kimerülésre. A laboreredményből azonban nem vonhatunk le következtetést a termékenységre vonatkozóan.

Az FSH-t a menstruációs ciklus 2-4. napján vett vérből határozhatjuk meg az ösztradiol ciklus eleji koncentrációjával együtt, csak így értékelhető az eredmény.

Csakúgy, mint az AMH, az FSH sem jó annak meghatározására, hogy valaki természetes úton várandós lesz-e vagy sem. Azonban megmutathatja, hogy a meddőségi kezelés sikerrel járhat-e.

A 10 IU/l feletti FSH-szint a csökkent ovarialis rezervet, azaz petefészek tartalékot és a nehezebb stimulálhatóságot jelzi, tehát a kezelést követően az átlagostól (ami kb. 10-15 petesejt) eltérően kevesebb petesejtet tudunk leszívni. Ha kevesebb a petesejt, kevesebb lesz a kezelés végén a visszaültethető embriók száma is, tehát csökken az esély a teherbe esésre, azaz csökken a kezelés hatékonysága.

Az AFC hüvelyi ultrahang segítségével a petefészekben lévő antrális (2-10 mm közötti) tüszők számát határozzuk meg. Normál esetben legalább 5-7 ilyen tüszőt kell látnunk a megfelelő ovarialis rezerv feltételezéséhez. Az alacsony tüszőszám jelezheti azt, hogy a stimulációval mennyi tüszőt fogunk kinyerni a lombikkezelés során.

Bejegyzés megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

További blogbejegyzéseink

termékenység és az életkor
Blog

Termékenység és az életkor

A nők életkora sajnos rendkívül fontos a gyermekvállalás szempontjából. A petesejtek száma ugyanis genetikailag meghatározott, és az életkorral csökken. Az életkor előrehaladtával pedig, ezzel

Tovább olvasom »
a pco szindróma és a psziché
Blog

A PCO szindróma és a psziché

PCO szindrómában gyakrabban fordul elő önértékelési zavar, szorongás, depresszió, testképzavar, aszexuális élettel való elégedetlenség, evészavarok vagy a rendszertelen táplálkozás. A pszichés tünetek kialakulásáért részben

Tovább olvasom »

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal