Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Akupunktúra

Vizsgálatok és kezelések

Az akupunktúra

Az akupunktúra a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) kulcseleme. A HKO szerint az emberi testnek olyan akupunktúrás pontjai vannak, amelyek a meridián hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a meridiánok energiaáramlást (Qi) hoznak létre a testben, amely az általános jólétért felelős. Ennek az energiaáramlásnak (Qi) a megszakadása vagy a blokkolása esetén különféle betegségek alakulhatnak ki.
Az akupunktúrás terápia felszabadítja a testben elzárt Qi-t, serkenti a szervi funkciókat és felidézi a test természetes gyógyító válaszát a különféle élettani rendszerek révén. Számos kutatás szerint az akupunktúra jó hatással van az idegrendszerre, az endokrin és immunrendszerre, a szív és érrendszerre, valamint az reproduktív rendszerre is. Az akupunktúra képes jótékonyan serkenteni a Qi áramlását, ezáltal javítja az egészséget és az általános jólétet.

IVF támogatás akupunktúrával

Nem titok, hogy a teherbeesés sikere nagyban függ a megfelelő felkészüléstől. Az
akupunktúrás kezelésnek nagy szerepe lehet abban, hogy testünk jól reagáljon az IVF kezelésre. Számos kutatás kimutatta, hogy ha a nyugati módszeren alapuló termékenységi kezeléseket együttesen alkalmazzák az akupunktúrával, akkor a fogamzás sikere akár 26 %- al is növelhető.

A Tel Avivi Egyetem egy nemrégiben készített tanulmánya szerint: „Amikor az IUI-t TCM- kezelésekkel kombinálták, a tesztcsoport 65,5% -a volt képes teherbe esni, szemben a kontrollcsoport 39,4% -ával, akik nem részesültek akupunktúrás terápiában.”

Akupunktúrával való felkészülés az IVF kezelésre

Az akupunktúrás kezelést a lombik program (IVF) előtt már néhány hónappal javasolt megkezdeni. Ha pedig korábban sikertelen IUI / IVF ciklus vagy vetélés történt, akkor még korábban tanácsos a kezelés megkezdése. A terhesség optimális esélyének érdekében a testet fel kell készíteni az egészséges reprodukciós működésre és a normális hormonműködésére. A kezelések megkezdése előtt alaposan megvizsgáljuk Önt, és mindig személyre szabott kezelési módszert alkalmazunk. A kezelésterv elkészítése előtt figyelembe vesszük az anamnézist, az életkort, az esetleges nőgyógyászati problémákat, illetve a korábbi IVF kezelések eredményeit. Korábbi tapasztalataink alapján az akupunktúrát hetente 2 alkalommal, illetve a fonalbeültetést havonta 2 alkalommal ajánljuk, legalább 3 hónappal az IVF kezelés megkezdése előtt. A peteleszívás napján, illetve az embrió transzfer napján is ajánlott az akupunktúrás kezelés. Ezek legfőbb célja az, hogy jobb reproduktív egészségi állapotot érjünk el, és ezáltal nagymértékben növeljük a sikeres fogamzás esélyét.

A méhnyálkahártya és a petesejt minőségének javítása, támogatása

Több tanulmány is kimutatta, hogy összefüggés figyelhető meg a méh vérkeringésének csökkenése és az eredménytelen IVF-kezelések között. Ha a vérkeringés nem megfelelő, akkor ez nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja a petefészek és a méh normális működését is.

Az akupunktúrás kezelés célja a reproduktív rendszer véráramának fokozása, illetve az egészséges méhnyálkahártya kialakulásának elősegítése. A fokozott vérkeringés kihat a petesejt egészségére, segíti annak táplálását és javítja a minőségét is.

Akupunktúrás kezelés a peteleszívás napján

A kezelés célja a tüszők növekedésének optimalizálása, a petefészek és a méh
vérkeringésének fokozása. Továbbá segíti a beteget az ellazulásban, annak érdekében, hogy a peteleszívás a lehető legkönnyebb megtörténjen.

Akupunktúrás kezelés az embrió transzfer napján

Az embrió beültetése előtt szintén javasolt az akupunktúrás kezelés, amely képes javítani a méh vérkeringését, és ezáltal nagyban növeli a sikeres embrió beágyazódás esélyét a méhbe. Mindezeken túl az akupunktúra elősegíti az izmok ellazulását, és képes csökkenti a beavatkozás során előforduló kellemetlen érzést is.
A várandósság első 3 hónapja kockázatos időszak a korai vetélések tekintetében, így a várandósság alatt is ajánlott az akupunktúrás kezelés folytatása.

Az akupunktúra csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót

A stressz gyakran megfigyelhető azoknál a hölgyeknél, akik szeretnének teherbe esni. A meddőségi kezelések, a számos vizsgálat, a gyógyszerek és az egyes orvosi beavatkozások természetesen növelik a stresszt, ami viszont újabb akadályokat gördíthet a sikeres fogamzás útjába. Számos tanulmány beszámol arról, hogy az akupunktúrás kezelés képes hatékonyan csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depressziót. Egy 2003-as, az Egészségügyi Világszervezet által kiadott tanulmány szerint az akupunktúra stimulálja a test opioid rendszerét és felszabadít olyan neurotranszmittereket, amelyek levezetik a fájdalmat és a stresszt. Mindezeken túl nagy segítséget nyújthat az IVF során alkalmazott gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésében is.

Milyen megoldást kínálunk?

Akupunktúrás, illetve fonalbeültetés kezelést kínál IVF programban résztvevők számára az alábbiak szerint:

Akupunktúra: 2 alkalom / hét
VAGY
Fonalbeültetés: 2 alkalom / hónap
Akupunktúra: 2 alkalom / hét
VAGY
Fonalbeültetés: 2 alkalom / hónap
Akupunktúra
(nem kötelező)
Akupunktúra
(nem kötelező)
Legalább 3 hónapos
felkészülési idő
IVF kezelés
A peteleszívás napján
Az embrió beültetése napján

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal