Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Komplex meddőségi kivizsgálás

SZAKRENDELÉSEK

AZ ÖN ORVOSA

Dr. Vesztergom Dóra

vesztergomdora.hu

Rendelőnk

aranyklinika budapest vizsgáló 4
rendelő
meddőség

Petefészek elváltozások kivizsgálása (ciszta , daganat)

Mi lehet a baj?

Ha nem jön a baba, szinte egész biztos, hogy nem megy minden tökéletesen. Mi lehet az oka, amiért nem úgy működik a rendszer, ahogy kellene?

Ha szeretnéd pontosan időzíteni az együttléteket, érdemes egy ciklusmonitorizálásra eljönni a rendelőnkbe. A ciklusmonitorizálás során ultrahangvizsgálattal, vérvétellel és/vagy vizeletteszttel pontosan meg tudjuk határozni, hogy mikor van nálad tüszőrepedés, anélkül, hogy beleavatkoznánk a ciklusodba. Így a következő hónapokban már otthon tudjátok tervezni az együttléteket.

Ha felmerül, hogy nincs tüszőérésed, mert rendszertelen a ciklusod, vagy egyáltalán nincs menzeszed, akkor jelentkezz be nőgyógyász-endokrinológus szakrendelésünkre.

A tüszőérés hiánya vagy zavara leggyakrabban akkor fordul elő, ha nincs hormonális egyensúly: PCO szindróma esetén, vagy ha valaki túl vékony, vagy túl kövér. Ebben az esetben a mikroszkopikus méretű tüszők (preantrális tüszők) nem kapnak hormonális jelet a tüszőérésre, így nem indul meg a tüszőérés, és így nincs megtermékenyíthető petesejt sem.

A petefészek kimerülés, un. premature ovarian insufficientia (POI) gyanúja alacsony AMH (anti-müllerian hormon) és magas ciklus eleji FSH (folliculus stimuláló hormon) értékek esetén merül fel, szerencsére nem gyakran.  Ez azt jelenti, hogy a petefészekben rendkívül kevés megtermékenyíthető petesejt van, ennek oka leggyakrabban genetikai, immunológiai vagy kezelés következtében kialakult károsodás, (pl. kemoterápia vagy sugárterápia). Ebben az esetben is van segítség, kivizsgálásra és tanácsadásra jelentkezz meddőségi specialistánknál.

Amennyiben a petevezető nem megfelelően működik, esetleg elzáródik, a petesejt és a hímivarsejt nem tudnak találkozni, és így a terhesség természetes úton nem jöhet létre. Petevezeték-átjárhatósági vizsgálatra jelentkezz be a specialistánkhoz.

A petevezető-elzáródás egyik leggyakoribb oka lehet egy korábbi fertőzés, amelyet nem kezeltek, vagy nem ismertek fel. A szexuális úton terjedő betegségeket klinikánkon szűrjük, hiszen a chlamydia vagy a gonorrhoea felelősek lehetnek a kórkép kialakulásáért.

Ha nincs elég vagy nem elég jó minőségű a hímivarsejt a természetes megtermékenyítés esélye rendkívül alacsony. Ha egy férfinek merevedési zavara van, illetve nem képes az ejakulációra, illetve ha a szexuális együttlétek száma csökken, az is ronthatja a teherbe esés esélyeit. Ha felmerül a férfi eredetű probléma, vagy csak kíváncsi vagy a nemzőképességedre jelentkezz be spermiumvizsgálatra, andrológiai és/vagy urológiai kivizsgálásra.

Előfordul, hogy a méh nem alkalmas a baba kihordására: ennek oka lehet mióma, polyp, anatómiai eltérés, sövény, vagy septum, krónikus endometritis, illetve hormonális diszfunkció.

Alapvetően a meddőségi kezelés előtt azt a miómát vagy polypot mindenképpen el kell távolítani, amely a méh üregét deformálja, vagy a méh üregében helyezkedik el.

Ezért különösen fontos, hogy a meddőségi vizsgálat során felső kategóriás ultrahanggal vizsgáljunk, lehetőleg 3D, vagy 4Ds ultrahanggal, hogy minden anatómiai rendellenességre fény derüljön. Specializált ultrahang vizsgálatra jelentkezz be meddőségi specialistánkhoz.

Ha nem receptív az endometrium (a méhnyálkahártya), gyakori vetélés, és beágyazódási zavar hátterében felmerül a krónikus endometritis diagnózisa. A legújabb kutatások azt mutatják, a méhnyálkahártya mikrobiom-ja (a benne élő baktériumok génállománya) rettentően fontos a terhesség sikeres kihordásában. Ennek vizsgálatára az ALICE/EMMA teszt áll rendelkezésre, melyet klinikánkon rutinszerűen végzünk.

Hormonális diszfunkció

A méh nyálkahártyája is hormonális szabályozás alatt áll. Amennyiben ez a hormonális egyensúly felbomlik, az meddőséghez vezethet. Nem csak a nők esetében igaz ez. Pl. a pajzsmirigy betegségek, a kóros stressz, a kóros elhízás, illetve egyéb endokrinológiai okok, mint a testépítés alatt szedett hormonok a férfiaknál is meddőséghez vezethetnek. Ez az oka annak, hogy klinikánkon a nőgyógyászati kivizsgálás mellett endokrinológiai kivizsgálást is végzünk.

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy budapesti rendelőnkben 2024.01.01-től áremelés várható!