Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Endometriózis kivizsgálása és kezelése

endometriózis

Vizsgálatok

Az endometriózis speciális diagnosztikája

Az endometriózis diagnosztikája lehet könnyű (petefészek endometriózis), és lehet nehéz (mélyen infiltráló endometriózis). Az is előfordul, hogy műtét nélkül „gyakorlatilag lehetetlen”. Ilyenek a hashártyán megtapadó endometriális sejtek, szigetek.

A képalkotó vizsgálatok elvégzése és elemzése kifejezetten vizsgálófüggő, ezért jelentős különbségek vannak az általános és az erre a területre specializálódott szakemberek diagnosztikus teljesítményei között. Tapasztalatunk alapján a diagnózist legnagyobb eséllyel az endometriózis diagnosztikájára specializálódott nőgyógyász által végzett kismedencei ultrahang biztosítja, melyre be tudsz jelentkezni klinikánkon.

Csokoládéciszta műtéti eltávolítása

Egyáltalán nem egyértelmű, hogy meg kell-e műtenünk egy endometriózisos cisztát (csokoládéciszta). Elsősorban fiatal, későbbiekben gyermekvállalást tervező nőbetegekről van szó endometriózis esetén, ezért a döntő kérdés az, hogyan tudjuk a termékenységet megőrízni, vagy javítani úgy, hogy közben nem tesszük tönkre a petefészket.

Amennyiben a műtét mellett döntesz, akkor azt egy megfelelő tapasztalatú szakember végezze el. A vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy az a szakember, akit kiképeztek erre a technikára és elég tapasztalata van benne, kevesebb szövődményt okoz, kisebb mértékű roncsolást végez a petefészek állományában, mint egy kevésbé jól képzett. Mindemellett a fájdalom kezelése is hatékonyabb.

Dr. Novák Zoltán nőgyógyászati sebész: „A szülészet- nőgyógyászat szakvizsga után daganatsebésznek tanultam.  A daganatsebészet után logikus lépés volt az endometriózis műtétnek a megtanulása, hiszen az endometriózis úgy viselkedik, mint egy daganat: a szövethatárokat nem tiszteli, gyakran tör be a szomszédos szervekbe, a bélfalba, vagy a húgyhólyag falábaÖrömmel láttam, hogy a daganatsebészetben kifejlesztett sebészi technikák alkalmazásával látványos, gyors eredményt lehet elérni, és a betegek fájdalma eltüntethető. A daganatsebészeti gyakorlatban kifejlesztett idegkímélő technikák a mélyen infiltráló endometriózisban szenvedő betegek érdekében is alkalmazhatóak. A kismedencei idegek megkímélésével a húgyhólyag és a végbél működése sokkal ritkábban sérül.

A csokoládéciszta kémiai roncsolása

Hazánkban egyelőre csak általunk végzett módszer a ciszta leszívása és falának kémiai roncsolása. Ezt felületes altatásban végezzük, egynapos műtétként, magánintézetekben. A cisztát a hüvely felől ultrahangvezérléssel megszúrjuk, majd a cisztafal belső felületét kémiailag roncsoljuk. A módszer egyértelműen sok előnnyel jár kiújult csokoládéciszták kezelésénél, lombikbébi kezelés előtt, illetve kétoldali csokoládéciszta esetén. Tapasztalatunk szerint a módszer hatékony, és általa elkerülhető a laparoszkópos cisztaeltávolítás, így nincs hasi műtét, de még fontosabb, hogy nem károsodik a petefészek ép tüszőállománya sem.

Az endometriózis műtéti kezelése

Ha fáj az endometriózis, és a gyógyszeres kezelés nem segít, a műtét, amennyiben azt jól csinálja a sebész, a betegek többségénél működik, a fájdalom csökken, vagy teljesen elmúlik, az életminőség pedig javul. A műtét hosszútávú sikeressége nagyobb, ha teljes egészében eltávolította a sebész az endometriózist. Sebészeti szempontból nehézséget jelent az endometriózis által okozott összenövések jelenléte, illetve az a tény, hogy általában fiatal nőkről van szó, akiknél a méh, petefészek, petevezetők megtartása az elsődleges feladat. Légy biztos benne, hogy jó sebészhez mész! Dr. Novák Zoltánhoz jelentkezz be konzultációra.

Lombikbébi program az endometriózisban

A lombikprogram hatékony meddőségi kezelés endometriózisban, mert a lombikeljárás során a petesejt megtermékenyítése nem a petevezetékekben zajlik, hanem a laboratóriumban. Így nincs szükség arra, hogy a petevezetékek megfelelően működjenek, illetve átjárhatók legyenek. Ismert tény, hogy az endometriózis a petevezetékekben hegesedést és súlyos összenövéseket okozhat, ezáltal károsítja annak működését.

Ezen kívül a lombikkezelés során egyszerre több embriót hozhatunk létre, és az embriók között válogathatunk, és a legjobbnak ítélt embriót ültetjük vissza a méhüregbe. Azokat az embriókat, akiket nem ültetünk vissza, mélyfagyasztjuk, így egy későbbi alkalommal fel tudjuk használni őket.

További információ az endometriózisról:
endometriozisrol.hu

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal