Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Spermavizsgálat - férfiak nemzőképességi kivizsgálása

spermavizsgálat

Spermavizsgálatok és kezelések

A spermavizsgálat folyamata

A ondó vizsgálat vagy spermaanalízis a férfi fogamzóképesség megítélésének alapvizsgálata, melynek során az ondóminta makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatát végezzük. Elemezzük a minta mennyiségét, ill. biokémiai tulajdonságait, majd mikroszkópos nagyítás során a spermiumok mennyiségi és minőségi paramétereit határozzuk meg a WHO érvényben lévő irányelvei alapján (WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen, fifth edition).

Fontos tudnivalók a mintaadásról:

  • A mintaadás az esetek döntő többségében maszturbáció útján történik, a minta vegyszerrel, síkosítóval vagy nyállal nem érintkezhet!
  • A mintaadást megelőzően 3-5 nap önmegtartóztatás szükséges (rövidebb időszak általában mennyiségi, hosszabb időszak minőségi romlást okoz).
  • A minta leadására rendelőnkben külön helyiség áll rendelkezésre. Amennyiben erre külön igény van, a mintát magukkal is hozhatják. Ebben az esetben a mintát a leadást követő 1 órán belül be kell hozni rendelőnkbe, 25-37 oC hőmérsékleten kell tartani, hogy a minőség ne károsodjon. (pl.: Kabátzsebben).
  • A minta leadására tiszta, vegyszermentes edényt kell használni, elsősorban gyógyszertárban kapható, egyszer használatos vizeletgyűjtő pohár használata javasolt. Amennyiben a mintából bakteriális tenyésztéses vizsgálatot  is végzünk steril gyűjtőedény használata javasolt (szintén gyógyszertárban beszerezhető).
  • Fontos, hogy a minta teljes mennyisége a gyűjtőedénybe kerüljön, mert az első cseppjei tartalmazzák a hímivarsejtek nagyobb mennyiségét, ennek hiánya a vizsgálati eredményt torzíthatja.
  • A mintaadás előtt szaunázás, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztás, kimerítő edzés elkerülése javasolt. 3 hónapon belüli, magas lázzal járó betegség az ondóminta minőségét befolyásolhatja.

A spermavizsgálat menete:

  • A minta normál esetben 30-60 perc alatt elfolyósodik, az analízis ezt követően végezhető el.
  • Makroszkópos vizsgálat során elemezzük a minta megjelenését, mennyiségét, pH értékét, stb.
  • Mikroszkópos analízis során kiértékeljük a spermiumok (hímivarsejtek) mennyiségét, mozgását, alaki felépítését, életképességét és a fehérvérsejtek jelenlétét, melyhez különböző festési eljárásokat ill. speciális számlálókamrát használunk.

Spermavizsgálat értékelése:

A kiértékelés szempontjai a WHO által meghatározott paraméterek és referencia értékek alapján történik.

A kiértékelés szempontjai a WHO által meghatározott paraméterek és referencia értékek alapján történik.

Fogalmak:

normozoospermia: a WHO V. irányelv szerinti referenciaértékeknek mindenben megfelelő spermaparaméterek

oligozoospermia: a spermiumok száma/koncentrációja alacsonyabb mint a WHO V. irányelvek szerint a referenciaérték, vagyis kevesebb mint 15 millió spermium mililiterenként, vagy kevesebb mint 39 millió spermium a teljes mintában

asthenozoospermia: a spermiumok mozgása elmarad a WHO V. irányelvek szerinti referenciaértéktől, vagyis a progresszíven (előrehaladóan) mozgó spermiumok aránya kisebb mint 32%, vagy az összes mozgó spermium aránya kevesebb mint 40%

teratozoospermia: a normál alaki felépítésű spermiumok száma elmarad a WHO V. irányelvek szerinti referenciaértéktől, vagyis kevesebb mint 4%

oligo-astheno-teratozoospermia: a fentiek kombinációja, vagyis a spermiumok száma, mozgása és alaki felépítése is elmarad a WHO V. irányelvek szerinti referenciaértéktől

kriptozoospermia: a spermiumok koncentrációja 1 M/ml alatti (a legsúlyosabb oligozoospermia) – korábban: csak a centrifugált mintában található spermium

necrozoospermia: a minta csak életképtelen spermiumokat tartalmaz

azoospermia: a mintában centrifugálás után sem található spermium

aspermia: az ejakulátum hiánya orgazmus esetén

leukocytospermia: a mintában több mint 1 M/ml koncentrációban jelen lévő fehérvérsejtek igazolhatóak

Érdemes tudni, hogy a spermaanalízis önmagában nem elegendő a megtermékenyítő-képesség megítélésre, és nem helyettesíti az andrológiai szakvizsgálatot követően adható andrológiai szakorvosi véleményt. Bizonyos eltérések (pl herevisszértágulat, egyéb spermaparaméterekben jelentkező minőségromlás, heredaganat jelenléte, stb.) előfordulása a spermaanalízis során nem állapíthatók meg.

 1. Steril, gyógyszertárban kapható vizeletgyűjtő edényben hozza a mintát, feliratozva: névvel, TAJ-számmal (vagy mintaadás a helyszínen)
 2. Önmegtartóztatás legyen minimum 3 nap, maximum 5 nap.
 3. 1 órán belül érjen be vele, tartsák 20-37 C fok között
 4. Ürítse ki a hólyagját mintaadás előtt
 5. Alaposan tisztálkodjon meg mintaadás előtt
 6. Ne használjon óvszert a mintaleadáshoz
 7. Nyál, síkosítószer nem érheti a mintát

Dr. Takács Tamás

Urológus, andrológus

A Semmelweis Egyetem orvosi karán végeztem tanulmányaimat, urológiából és  andrológiából szereztem szakvizsgát.

Munkám során 12 évig dolgoztam a B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi oktató Kórház Urológia Osztályán, széleskörű tapasztalatra tettem szert mind a diagnosztika, mind a műtéti és egyéb terápiás eljárások terén. Andrológiai szakképzésem során bekapcsolódtam a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának Andrológiai Centrumában zajló tudományos munkába, a Centrummal jelenleg is szoros együttműködésben dolgozom.

2016-ban, családommal együtt Gibraltárra (Brit Tengerentúli Terület) költöztem, hogy részt vegyek az urológiai tevékenység kialakításában és fejlesztésében, a részleg munkáját 2019-től irányítottam, több újítást vezettem be.  Büszke vagyok rá, hogy munkámat Outstanding Contribution díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben, a londoni Guy’s and St Thomas’ Hospital Urológiai Osztályán, Visiting Consultant-ként vettem részt a betegellátásban.

2019 novembere óta ismét itthon, andrológusként veszek részt a betegellátásban.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrumában dolgozom andrológusként.

Napjaink kedvezőtlen demográfiai mutatói mellett kiemelkedően fontosnak tartom, hogy a meddőség miatt orvoshoz forduló férfiak magas színvonalú, teljes spektrumú ellátásban részesüljenek, ezzel hozzásegítve, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. A férfi meddőség mellett az andrológia teljes spektrumával (férfi szexuális zavarok, idősödő férfiak hormonális zavarai, férfi fogamzásgátlás) foglalkozom, mert véleményem szerint ezen problémák eredményes kezelése  jelentősen hozzájárul az életminőség javításához.

  • andrológia
  • férfi meddőség
  • férfi szexuális zavarok
  • idősödő férfiak hormonális zavarai
  • férfi fogamzásgátlás

2019: Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, Urology Department, London, UK
Honorary Visiting Consultant Urologist

2016 – 2019: St Bernard’s Hospital, Gibraltar, UK

2013: Andrológia szakvizsga (155/2013)

2010: FEBU (Fellow of the European Board of Urology – európai szakvizsga)

2010: Urológia szakvizsga (659/2010)

2004: Általános Orvos (287/2004) Semmelweis Egyetem, Budapest

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal