Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Baj-e az, ha sokáig szedtem fogamzásgátlót?

Sokan éveken át szedtek fogamzásgátlót, és amikor babát szeretnének, természetes, hogy felmerül bennük a kérdés, hogy milyen hatása lesz a tabletta szedésének a fogamzóképességükre.

A jó hír az, hogy a fertilitásra nincs hosszú távú negatív hatása a fogamzásgátló tablettáknak. Átmenetileg azonban csökkentheti a termékenységet, a legtöbb esetben ennek a magyarázata az, hogy a rendszeres menstruációs ciklus nem áll rögtön vissza a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően.

Egy tanulmány szerint a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően a nők felénél 1 hónapon belül visszatért a spontán tüszőérés és az ovuláció, 91 %-uknál 31 és 60 napon belül, és 3 hónappal a tabletta abbahagyását követően a nők 99 %-ánál visszatér a normális rendszeres menzesz.

Ha összehasonlítjuk azokat a nőket, akik óvszerrel védekeztek a családtervezés előtt, és azokat, akik hormont szedtek fogamzásgátlás céljából, az óvszerrel védekező nők kicsit többen estek teherbe a fogamzásgátlás abbahagyását követően, azonban 3 hónappal később eltűnt ez a különbség. A különbség oka nagy valószínűséggel az lehetett, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően az első 3 hónapban nem rendszeres még a ciklus, ezért nehéz jól időzíteni az együttléteket.

Érdemes megemlíteni az úgynevezett „rebound”, visszacsapási effektust is. Amikor a fogamzásgátlót szedjük, akkor a tüszőérést gátoljuk.  Ritkán előfordulhat azonban, hogyha sokáig gátoltuk a tüszőérést, a gátlás feloldása után, azaz a tabletta szedésének abbahagyásakor egyszerre több tüsző érik, és ha azok megtermékenyülnek, akkor nagyobb eséllyel lehetnek ikreink.

Bejegyzés megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Blogbejegyzések

termékenység és az életkor
Blog

Termékenység és az életkor

A nők életkora sajnos rendkívül fontos a gyermekvállalás szempontjából. A petesejtek száma ugyanis genetikailag meghatározott, és az életkorral csökken. Az életkor előrehaladtával pedig, ezzel

Tovább olvasom »
a pco szindróma és a psziché
Blog

A PCO szindróma és a psziché

PCO szindrómában gyakrabban fordul elő önértékelési zavar, szorongás, depresszió, testképzavar, aszexuális élettel való elégedetlenség, evészavarok vagy a rendszertelen táplálkozás. A pszichés tünetek kialakulásáért részben

Tovább olvasom »

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy budapesti rendelőnkben 2024.01.01-től áremelés várható!