Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Címünk:
1051 Budapest, Arany János u. 33.
E-mail cím:
budapest@aranyklinika.hu

Aranyklinika Budapest I Női és férfi termékenység, Endokrinológia, Nőgyógyászat

Hogyan vizsgáljuk a petesejteket, illetve a petefészek tüszőtartalékát?

petevezeték

Az ovariális rezerv annak a felmérése, hogy a petefészek várhatóan milyen mértékben képes megtermékenyítésre alkalmas petesejteket létrehozni. Az alábbi tesztekkel a petesejtek minőségét azonban nem tudjuk vizsgálni, és azt sem tudjuk megmondani, hogy mennyi petesejt van még a petefészekben, amely alkalmas lesz a megtermékenyítésre. Ez azt jelenti, hogy azt sem tudjuk megmondani a tudomány jelen állása szerint, mennyi idő van még hátra, mielőtt a petefészek kimerül, azaz amikor megszűnik a hormontermelés és a nő a változókorba kerül.

A petesejt minőségének egyelőre a  legjobb fokmérője az életkor. Csak abban az esetben kaphatnánk információt a petesejt minőségéről, ha a petesejteken, illetve az abból létrejött embrión végeznénk genetikai teszteket (PGS-t), ami egyelőre Magyarországon nem engedélyezett.

A petefészekekben található tüszők mennyiségével kapcsolatban az AMH, anti-müllerian hormon vizsgálatával juthatunk több információhoz. Az AMH, a petefészekben a tüszők által termelt hormon, és általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a szintje, annál több tüsző van a petefészekben, és minél alacsonyabb a szintje, annál kevesebb.

A ciklustól függetlenül, vérvétellel vizsgáljuk. Az AMH meghatározásával nem tudjuk megmondai, mekkora esélye van egy párnak, hogy természetes úton megfogan-e a baba, de meddőségi kezelés során  segít abban, hogy a megfelelő dózisú kezelést adjuk.

Ha természetes úton szeretnénk teherbe esni, nem érdemes AMH-vizsgálatot végezni, mert az alacsony AMH értékű nők ugyanannyi idő alatt lesznek várandósak, mint a magas AMH-júak.  A legutóbbi vizsgálatok alapján azonban elképzelhető, hogy a nagyon alacsony AMH és a korai vetélések előfordulása között van összefüggés.

A lombikkezelésben az AMH alapján meg lehet becsülni, hogy a kezelést követően hány petesejtet tudunk leszívni, ami viszont korrelál a kimenetellel, minél több a petesejt, annál nagyobb az esély, hogy megfogan a baba.

A petesejt minőségét tehát nem tudjuk meghatározni az AMH alapján, de segít abban, hogy eldöntsük, mennyi hormont adjunk ahhoz, hogy a kezelés végén a megfelelő számú petesejtet le tudjuk szívni.

Bejegyzés megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

További blogbejegyzéseink

termékenység és az életkor
Blog

Termékenység és az életkor

A nők életkora sajnos rendkívül fontos a gyermekvállalás szempontjából. A petesejtek száma ugyanis genetikailag meghatározott, és az életkorral csökken. Az életkor előrehaladtával pedig, ezzel

Tovább olvasom »
a pco szindróma és a psziché
Blog

A PCO szindróma és a psziché

PCO szindrómában gyakrabban fordul elő önértékelési zavar, szorongás, depresszió, testképzavar, aszexuális élettel való elégedetlenség, evészavarok vagy a rendszertelen táplálkozás. A pszichés tünetek kialakulásáért részben

Tovább olvasom »

információ - bejelentkezés

H-P: 8:00 – 15:00

Bejelentkezéssel és a kivizsgálásokkal kapcsolaban hívjon bizalommal

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy budapesti rendelőnkben 2024.01.01-től áremelés várható!